För- och nackdelar med platt tak

Ett platt tak är ett estetiskt intressant och energieffektivt alternativ till traditionella sluttande tak. Även om platta tak ställer till flera problem i jämförelse med sluttande tak, ser många husägare och förstagångsbyggare allt mer positivt på platta tak av flera skäl.

Platta tak är i allmänhet mångsidiga, lättare att underhålla och mer energieffektiva än de flesta sluttande tak, så i synnerhet nya husbyggare kan dra nytta av den lägre kostnaden för långsiktigt ägande.

Men trots deras fördelar är det viktigt att överväga nackdelarna med platta tak. Utan rätt planering och rätt takläggare kan ett platt tak bli ett stort problem.

Vi vill att våra kunder ska förstå fördelarna och nackdelarna med platta tak så att de kan fatta välgrundade beslut om sina egna hem.

Platta och sluttande tak har var och en sina fördelar och nackdelar, så överväg dina alternativ och de långsiktiga kostnaderna för båda noggrant.

Fördelar med platta tak

Lägre bygg- och reparationskostnader

Platta tak tar mindre plats och använder därför mindre material än sluttande tak. Detta gör den första byggnationen billigare men innebär också besparingar om några omfattande reparationer skulle bli nödvändiga.

Se även  9 viktiga tips om takunderhåll som får taket att se nytt ut

Mångsidighet

Vissa husägare förvandlar sina platta taksektioner till takträdgårdar. Platta tak är också idealiska för att konstruera ett balkongtak ifall man önskar det.

Husägare kan använda ett platt tak för att lägga till ett vackert tillägg som också ger extra väderskydd.

Energieffektivitet

Platta tak är fantastiska för att hålla hushållskostnader hanterbara, särskilt i länder där varmare klimat är vanligt.

Medan sluttande tak kan fånga in oönskad varm luft eller låta kyld luft komma ut, betyder ett platt tak mindre utrymme ovanför luften att stagnera.

Nackdelar med platta tak

Otillförlitlig i kallt väder

Platta tak ger villaägare flera problem. Det är mer sannolikt att vatten samlas på platta tak, och isdammar kan orsaka farliga nivåer av snö- och isansamling.

Om du planerar att bygga med ett platt tak i Sverige idag, rådfråga din takläggare för rätt material som håller även under vintern.

Större chans för tidigt utbyte

De flesta sluttande tak kommer att hålla i 20 eller fler år med rätt skötsel, men platta tak behöver i allmänhet bytas ut vart tionde år eller så. Många villaägare byter till sluttande tak av just denna anledning.

”Grönt” tak bekymmer

Även om det är ett mycket miljövänligt och estetiskt val att förvandla ett platt tak till ett trädgårdsutrymme, kan det med tiden ge problem med invasiva växtrötter. Utan korrekt behandling kan växterna tränga in i taket och skapa problem med läckage.

Se även  Vad det kostar att byta tak: En liten guide

Valet är ditt

Varje villaägare har en vision för sitt drömhus, och ett platt tak kan vara det perfekta valet för dig. Även om platta tak kräver mer uppmärksamhet och tenderar att klara sig bättre i varmare klimat, kan vem som helst ha ett funktionellt, vackert platt tak med rätt takläggare även i Sverige.

Material, tätningsmedel, väderbeständighet och vattenhantering är alla viktiga beslut för ditt tak, så kontakta våra takläggare i Göteborg för att prata om dina takproblem.

Vi kan hjälpa dig att bestämma rätt material och väderskydd för ditt tak och även komma med designidéer, eller helt enkelt hjälpa dig att förvandla ett platt tak som orsakar problem till ett mer hanterbart sluttande tak.