Kan man byta tak på vintern?

Takläggare arbetar året runt oavsett årstid, men det finns företag som drar sig för att arbeta under främst hösten och vintern.

Du hittar de som reparerar tak under våren, byter tak under sommaren och ser till att taket är i bra form under hösten så att det kan stå emot det hårda vädret under vintersäsongen.

Detta för oss till frågan: ”Kan takläggare arbeta i snön på vintern?”.

Kan man byta tak på vintern?

Det enkla svaret på denna fråga är ”ja”.

Oavsett om jobbet är tänkt att byta ut hela eller reparera delar av taket, kommer professionella takläggare kunna arbeta med det eftersom de måste. Som sagt, det finns några överväganden som måste göras.

3 saker att tänka på ifall du överväger ett takbyte under vintern

1. Arbetareffektivitet

Takläggare måste vara säkra när de arbetar på taket. En av de viktigaste övervägandena här är närvaron av snö och fukt på taket.

Det förstnämnda innebär att takläggare kommer att behöva arbeta mer för att ta bort snön innan de klättrar upp på taket. Det senare innebär att takläggare måste vara extra försiktiga för att inte halka förstås.

Se även  För- och nackdelar med platt tak

Dessutom kommer de kalla temperaturerna att innebära att takläggare måste bära skyddskläder, såsom vinterjackor, byxor, stövlar och mer, vilket allt kan lägga till ytterligare 10 kg som de måste bära runt på under en takläggning.

2. Verktygseffektivitet

Takläggare kan vara villiga att arbeta på taket på vintern, men deras verktyg kanske inte vill samarbeta. Vissa verktyg som kompressorer och spikpistoler kan bli ineffektiva eller till och med oanvändbara av minusgrader.

Takläggare kommer därmed att behöva anstränga sig extra för att se till att deras arbete är av god kvalitet.

3. Takmaterial

Medan vissa takmaterial kan installeras när som helst på året, kan vissa takmaterial inte det. Gummitak bör inte installeras i kalla temperaturer eftersom de lim som används för att täta dem inte fungerar när det är kallt helt enkelt.

Takshinglar kan installeras i kallt väder, men det är inte smart att göra det. Dessa takshinglar kan bli spröda och spricka i minusgrader.

Dessutom kan takshinglar – som kräver värme för att täta ordentligt – blåsa av eller läcka om inte temperaturen stiger tillräckligt.

Det bästa takmaterialet att arbeta med under vintern är utan tvekan plåttak. Människorna som bor i huset kommer kunna dra mer nytta av plåttak eftersom det kan installeras oavsett väder och är tillräckligt hållbara för att klara alla olika väderförhållanden.

Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

Riktigt bra plåttak kan hålla i upp till 50 år – glöm aldrig det.

Om du är på jakt efter takläggare som kan arbeta i snö – tveka inte på att kontakta oss redan idag. Vi bör lämpligen kunna hitta resurser även för din takläggning under vintern även om vi inte anser förhållandena vara optimala.