Fördelar och nackdelar med ett shingeltak

Oavsett om du ska bygga ett nytt hem eller om du hoppas kunna byta ut ditt nuvarande hems tak, kanske du undrar över det bästa takalternativet för dig.

Som du kanske redan vet finns det en mängd olika takalternativ som du kan välja för ditt hem, till exempel shingel, kakel och metall.

Att prata med en bra takläggare och förstå fördelarna och nackdelarna med shingel hjälper dig att avgöra om det är det bästa alternativet för ditt hem i Göteborg.

Fördelar med ett shingeltak

Shingeltak är otroligt populärt av en anledning.

Det här är några av de största anledningarna till att du kanske vill arbeta med en takläggare i Göteborg för att installera ett shingeltak:

 • Det är prisvärt. Många villaägare är oroliga över kostnaden för att installera ett nytt tak. Genom att välja ett prisvärt takmaterial kan du omedelbart minska kostnaderna för ditt projekt avsevärt. Shingel är ofta det mest ekonomiska alternativet för många takprojekt.
 • Det är effektivt. Naturligtvis skulle du inte vilja installera ett takmaterial på ditt hem om det inte tjänade sitt syfte väl, oavsett hur billigt det var. Shingel är ett effektivt takmaterial som tjänar sitt syfte väl, som står emot väder och vind och håller dig säker och torr i många år framöver.
 • Det erbjuder ett traditionellt utseende. Om du vill ha en mer traditionell look på ditt hem, kanske du gillar shingel. Inte bara är de ett populärt takalternativ nu utan det har varit populära i många år. Många villaägare känner att de ger ett mer traditionellt utseende än plåttak eller några av de andra moderna takalternativen som finns där ute.
 • Det finns i olika färger och stilar. Även om du kanske har en viss stil i åtanke när du tänker på shingel, är sanningen att de finns i en mängd olika alternativ. Svart och brunt är populära val, men du kan också välja shingel i färger som blått, rött eller grönt. Förutom att välja en färg som kompletterar dina sidospår och andra färger väl, kan du också välja den form och stil som du tror kommer att se bäst ut i ditt hem i Göteborg.
 • Det är relativt enkelt att installera. Att installera ditt eget tak är inte en bra idé om du inte har erfarenhet av takläggning. Om du är orolig för arbetskostnader när du installerar ett nytt tak, kommer du förmodligen att bli glad att veta att shingel är ett av de enklare alternativen för takinstallationer. Shingel är lättare att hantera än tunga tegeltak eller stora bitar av metalltak, och de kan vanligtvis installeras snabbt och enkelt av någon med erfarenhet av takläggning. Detta kan hjälpa dig att spara på arbetskostnader under din takinstallation, och det kan hjälpa dig att säkerställa att ditt projekt slutförs relativt snabbt också.
 • Enskilda takshingel kan bytas ut. Takshingel av god kvalitet som är korrekt installerad bör hålla i många år, men de kan ibland skadas av problem som ligger utanför din kontroll. Om bara ett par takshingel är skadade av vädret, kan du byta ut bara de skadade. Detta är inte ett lätt alternativ med vissa andra taktyper, som exempelvis traditionella metalltak.
 • Du behöver inte oroa dig för rost. Metalltak kan bli rostiga, särskilt i kustområden där det utsätts för mängder av saltvatten. Lyckligtvis rostar eller korroderar takshingel inte.
Se även  Hur ett nytt tak kan hjälpa dig spara pengar på skyhöga elpriser

Nackdelar med ett shingeltak

De flesta byggmaterial har både fördelar och nackdelar, och shingel är inget undantag. Även om det finns många fördelar med att välja ett shingeltak för ditt hem, finns det några nackdelar som du också bör vara medveten om:

 • Det är inte det mest hållbara takalternativet. Att investera i ett takmaterial som kommer att hålla i många år framöver är bara vettigt, eftersom det kan spara dig mycket pengar och krångel i framtiden. Shingeltak är vanligtvis ganska långvariga, och ett korrekt installerat och underhållet shingeltak bör hålla i cirka 20 år. Metalltak, å andra sidan, har ofta garantier i upp till 50 år och kan hålla i 60 år eller mer. Ett tegeltak kan också hålla ungefär dubbelt så länge som ett shingeltak – glöm aldrig det.
 • Shingel kan skadas av hårda vindar. Starka vindar kan vara ett stort problem för villaägare i Göteborg. Bor du längs kusten är du inte främmande för blåsiga dagar. Takshingel kan skadas eller slitas av ditt tak under perioder med kraftiga vindar, vilket är något att vara medveten om. Dessutom kan din försäkring som villaägare kanske inte täcker ett ersättningstak om det är en storm som orsakar skadorna.
 • Mögel är ett vanligt problem. Om du inte är försiktig kan mögel växa och sprida sig på din takshingel, särskilt om delar av ditt tak är skuggade. För att bekämpa detta måste du då och då få ditt tak inspekterat och rengjort. Även om en enstaka rengöring kan hjälpa till att hålla mögel i schack och inte bör skada ditt tak, undvik att göra det för ofta om du vill undvika att skada din takshingel eller förkorta deras livslängd. Det är klokt att rådfråga ett professionellt takföretag för råd.
 • Det är inte det mest energieffektiva alternativet. Vissa takalternativ är mer energisnåla än andra. Även om att byta ut ett äldre shingeltak med ett nytt kan hjälpa dig att göra ditt hem mer energieffektivt, anses takshingel vanligtvis inte vara det mest energieffektiva alternativet. Om du vill ha ett så energieffektivt takalternativ som möjligt kan du istället titta på plåttak.
Se även  Fördelar och nackdelar med plåttak: Allt du behöver veta

Sammantaget tycker många villaägare i Sverige att shingeltak erbjuder en bra balans mellan prisvärdhet och funktionalitet.

Av dessa skäl och mer kan du bestämma dig för att shingel är det takalternativ som du och din familj letar efter.

Det lönar sig dock att undersöka alla dina alternativ innan du väljer en typ av tak för ditt hem. Du behöver inte ta detta viktiga beslut på egen hand.

Kontakta din lokala takläggare för mer hjälp kring vilket takalternativ som är bäst för dig.