Är det säkert att gå på ditt tak?

Det finns många anledningar till att du kanske vill gå på ditt tak, från att hänga upp julbelysning till att leta efter källan till en läcka.

Du bör dock undvika att gå på ditt tak när det är möjligt. Det finns säkerhets- och försäkringsproblem som kan uppstå genom att du trampar på ditt eget tak. Du kan också skada dina takpannor eller andra takmaterial genom att trampa på dem.

Är det säkert att gå på mitt tak?

När professionella takläggare kliver upp på ditt tak använder de sitt omdöme och sin erfarenhet för att avgöra om förhållandena på taket är säkra. Lite fukt eller en alginfektion kan göra taket för halt för att det säkert ska gå att stå på. Du kanske inte har utbildningen för att känna igen dessa tecken och andra säkerhetsrisker.

Takläggare har dessutom säkerhetsselar som skyddar dem från stora fall. Om du faller från ett tak utan denna utrustning kan du bli allvarligt skadad eller till och med mista livet.

Medan äldre personer kan löpa större risk att drabbas av allvarliga skador efter att ha fallit från ett tak, kan yngre människor också omkomma efter ett fall på bara några meter. Det är därför man ska vara försiktig med att gå på sitt egna tak.

Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

Kan jag skada mitt tak genom att gå på det?

Takpannor och många andra takmaterial är tuffa och klarar av hårda vinterförhållanden, men de är inte avsedda att trampas på.

Takläggare bär skor med mjuka sulor och steg försiktigt för att undvika att skada ditt tak. De vet vilka ytor på taket de absolut inte kan trampa på, inklusive dalen.

Om du kliver in i dalen med vanliga löparskor, eller tunga arbetsstövlar, kan du skapa en läcka. Att orsaka skador på ditt eget tak på detta sätt öppnar upp för ett visst juridiskt ansvar som du kanske förstår.

Kan gå på mitt tak ogiltigförklara min försäkring?

Försäkringsbolag letar alltid efter skäl att avslå anspråk. Om du har trampat på ditt eget tak eller, ännu värre, försökt utföra reparationer själv, kan ditt försäkringsbolag besluta att neka till ytterligare anspråk du gör på ditt tak.

Många husägares försäkringar kräver att du endast använder licensierade proffs. Ditt försäkringsbolag kan hävda att du genom att trampa på ditt tak tog på dig ansvaret för den skada du orsakat.

Alternativ till att gå på ditt tak

De husägare som är frestade att gå på sitt tak trots risken kan vara intresserade av några alternativ som kan göra det möjligt för dig att utföra ditt årliga underhåll av taket på ett allt mer säkert sätt:

  • Förlängningsstegar: Om du försöker rengöra hängrännor eller hänga upp julbelysning, och du inte riktigt når dit du behöver, kan du investera i en större förlängningsstege istället för att kliva upp på taket.
  • Utdragbara rännrengöringsmaskiner: Vissa rännrengöringsverktyg förlängs, så att du inte behöver gå på en stege för att rengöra dina nedre takrännor.
  • Fönster: Även om ditt andra våningsfönster inte tillåter dig att se den översta delen av ditt tak, kan du undersöka det lägre takplanet från det. Du kanske också kan hänga lite juldekor i fönstret om du julpyntar.
  • Ta bilder: Om du vill se bevis på att det verkligen är en skada på ditt tak, be din takläggare att ta bilder på skadan. På så sätt behöver du inte trampa på taket för att undersöka skadorna på det. Tänk på att företag som vårt erbjuder sig själva att åka ut och lämna ett gratis offertförslag.