Hur ett nytt tak kan hjälpa dig spara pengar på skyhöga elpriser

Ett tak spelar en viktig roll för att upprätthålla optimala temperaturer i ditt hem. Flera aspekter påverkar hur taket direkt påverkar mängden varm eller kall luft som stannar i ditt hem. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste.

Takmaterial

Takmaterial är en av de viktigaste komponenterna som kommer att påverka ditt hems inomhustemperatur. Vissa takmaterial reflekterar värme, medan vissa absorberar den.

En viktig faktor är att takshingel inte reflekterar mycket värme (eller ljus). Det uppskattas att de bara reflekterar cirka 30 {7396177f72d9d0bde6986d89f0ca0a44530c0d60072e074a8a78785a13f65b0a} av ljuset som träffar ditt hem.

Detta kan med andra ord gynna dina uppvärmningskostnader på vintern. Ditt hem, vinden och taket kommer att absorbera mer värme från solen med takshingel, vilket leder till ett varmare hus.

Om du vill ha ett härligt, avslappnat hem under de varmare månaderna, kan du välja ett av de många ljusa takalternativen. Vissa färger reflekterar mer av ljuset och värmen från solen, vilket leder till ett bekvämare och mer energieffektivt hem. Det finns också neutrala färger som hjälper till att hålla en jämn temperatur året runt.

Takshingel kan erbjuda olika absorptionsegenskaper, så att välja vilket material som passar dina behov kan vara en utmaning. Det är också viktigt att notera att materialegenskaperna inte förändras när årstiderna ändras.

Se även  Vädrets påverkan på shingeltak

Det betyder att om ditt tak reflekterar värme under sommarmånaderna, reflekterar det värmen även under kallare månader.

Att välja takshingel


Det kan vara svårt att välja ut rätt färg och mönster för dina takshingel. Det finns många alternativ, och om du inte är expert eller har tidigare kunskaper om vad som fungerar eller inte fungerar för ditt hus, kanske du är med om en tuff upplevelse under hela processen. 

Ditt tak är något som skyddar ditt hem från en mängd saker. Att välja lämpliga material betyder inte att man väljer det dyraste materialet. Men om materialen är billiga med en kortare garanti är det värt att ta sig en titt igen.

Stilar och färger spelar en stor roll i din beslutsprocess. Vilken typ av tak har ditt hem just nu? Är det brant? Denna typ av tak kan spela en roll i ditt val av takshingel.

Sommarvärme och ditt tak

 • Sommarmånaderna utgör ett hot mot ditt tak.
 • Ett av de mest uppenbara hot som sommarmånaderna utgör mot tak är förstås värmen.
 • UV-strålar från solen kan få ditt tak att åldras och förfalla snabbare.
 • Specifikt kan UV-strålar få ditt tak att bleka, försvagas och orsaka sprickor.
 • Värmen från solen kan också göra att takshingel på ditt tak spänns och spricker.
 • Förändringar i ditt taks temperatur från dag till natt kan göra att ditt tak försvagas över tid.
 • Stormar som inträffar under sommaren kan också orsaka skador på ditt tak.
 • Stormar för med sig hagelskador som kan skada ditt tak och göra att takshingeln försvagas.
Se även  Undrar du hur man blir takläggare?

Problem med takventilation

Bucklande takshingel indikerar vanligtvis ett problem med ventilationen.

När varm, fuktig luft fastnar på vinden kan det värma takshingelns undersida, vilket gör att de krullas eller bucklas, vilket gör läckage mer sannolikt.

Rätt takventilation är avgörande för ditt hem; utan det kan ditt tak och hela huset skadas. Tillräcklig ventilation hjälper husägares hem att hantera och reagera på värme och fukt som annars skulle orsaka betydande skador. Det är viktigt att veta om ett hem är tillräckligt ventilerat eller inte. Tecken på felaktig ventilation inkluderar:

 • En högre räkning än normalt för uppvärmning eller luftkonditionering orsakas vanligtvis av att husägarens vindsventilation blir blöt och förlorar effektivitet. Mögel kan också förekomma på grund av detta. Om detta inträffar måste VVS:are arbeta övertid för att lösa problemet i regel.
 • Ett vågigt utseende kan också bli märkbart på husets taklinje.
 • Vattenfläckar på insidan av taket är ett tecken på felande ventilation, tillsammans med bevis på förfallet av takets strukturella stöd och integritet. 
 • Om husägaren, eller deras familjemedlemmar, verkar ha värre allergiproblem än vanligt kan det också vara ett tecken på otillräcklig takventilation. Det kan betyda att deras immunförsvar har svårt att hantera mögel som orsakas av dålig takventilation. 

Vi hoppas ovanstående tips visar på hur ett nytt tak kan hjälpa dig spara pengar på skyhöga energikostnader framöver, något som är oerhört viktigt i skrivande stund.

Se även  Fördelar och nackdelar med ett shingeltak

Många svenskar förväntar sig en högre elräkning än normalt nu i vinter. Vad väldigt många inte är beredda på är att deras tak kan vara en av anledningarna till detta (utöver den uppenbara inflationen i samhället just nu).