Undrar du hur man blir takläggare?

Om du är intresserad av att arbeta i ett fysiskt jobb där du utför arbete för att bygga strukturer som håller hem och andra byggnader säkra, kan du förstås överväga att börja arbeta som takläggare. Precis som med andra jobb kräver det erfarenhet och en vilja att lära sig att bli takläggare under jobbets gång.

För att lyckas i det här jobbet är det viktigt att veta vad en arbetsgivare letar efter och vilka färdigheter du behöver för att vara en konkurrenskraftig kandidat.

I den här artikeln beskriver vi vad en takläggare är och vilket ansvar de i den här positionen har, delar stegen för att bli takläggare och ger detaljer om den nationella genomsnittslönen för denna roll.

Vad är en takläggare?

En takläggare är en fackman som installerar, reparerar och underhåller taken på olika strukturer, från småhus till kontorskomplex. De kan specialisera sig på den ena typen av tak framför det andra och arbeta med en mängd olika takmaterial som metall, shingel, skiffer, kakel, terrakotta och asfalt. Takläggare fungerar vanligtvis i alla typer av väder, från hög värme till lätt regn, och måste vara bekväma med detta fysiskt krävande jobb från höga höjder för att slutföra ett takprojekt.

Se även  Varför du vill reparera ditt tak innan vintern kommer

Vad gör en takläggare?

Här är några uppgifter som takläggare ansvarar för:

 • Montering av tak på olika strukturer
 • Inspektera tak och bestämma vilken fix som är nödvändig för att hjälpa taket att fortsätta att skydda ett hem från väder och vind
 • Byte av takbeläggning som är gammal eller skadad genom att ta bort gammal takbeläggning och lägga ner nytt material
 • Ta mätningar av taket på en struktur för att bestämma hur mycket av varje material som behövs
 • Väderbeständiga alla tätningar för att säkerställa att regn, snö och andra element förblir utanför hemmet
 • Ta fram kostnadsuppskattningar av material och arbetskraft för kunder och kunder
 • Skriva garantipapper och granska med kunder
 • Att följa säkerhetsstandarder och bära säkerhetsutrustning för att förbli skyddad under arbetet
 • Utför regelbundet underhåll på tak
 • Schemaläggning av takarbetet med andra arbetare och kunder och kunder
 • Övervaka andra takläggare
 • Inköp av takmaterial
 • Arbeta övertid eller längre timmar för att slutföra ett jobb enligt schemat
 • Hålla arbetsområdet rent och säkert för alla som kommer på arbetsplatsen

Hur man blir en takläggare

För att bli takläggare i Sverige är det bäst att man går en bra grundutbildning redan på gymnasiet.

För att utbilda sig till takläggare kan man välja mellan två gymnasiala utbildningar. För den som vill arbeta med takläggning som består av takpannor, takpapp eller plåtskivor så kan man välja gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot husbyggnad. Vill man istället arbeta med plåttak kan man välja gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot plåtslageri.

Se även  Vad det kostar att byta tak: En liten guide

För äldre personer som vill omskola sig så finns det utbildningar att genomgå hos Komvux eller så kan man välja privata utbildningar. Man kan också bli anställd utav ett takföretag och genomgå utbildning som lärling. Lärlingstiden är 3 300 timmar vilket består av praktik men också teoretisk utbildning.

Färdigheter att utveckla som blivande takläggare

Utforska den här listan över färdigheter du kan tänka dig att utveckla om du vill arbeta som takläggare:

 • Flexibilitet: Många proffs inom takläggning slutför sina projekt under icke-traditionella timmar, inklusive tidiga morgnar, helger och helgdagar, så projektet fortsätter att följa det förutbestämda schemat. Det är viktigt att vara flexibel så att du kan arbeta längre timmar om det behövs för att slutföra projektet innan dåligt väder påverkar ditt arbete.
 • Fokus: Uppmärksamhet på detaljer och fokus är nödvändiga färdigheter eftersom du måste följa säkerhetsstandarder, köpa rätt material för jobbet och övervaka andra takläggare.
 • Försiktighet: Takläggning kan vara ett farligt jobb om du inte är försiktig, så att ha en viss försiktighet kan säkerställa att du håller dig själv och andra du arbetar med säkra när du är på ett tak.
 • Dator: Vissa grundläggande datorkunskaper är till hjälp, så att du kan behandla fakturor, fakturera kunder och kunder och kommunicera med andra om takprojektet.
 • Kommunikation: Som takläggare kommer du att ansvara för att kommunicera med kunder och kunder och andra takproffs, allt för att säkerställa att ditt team slutför jobbet efter behov. Det är viktigt att du kan kommunicera muntligt och skriftligt och aktivt lyssna på andra.
 • Tidshantering: Eftersom många proffs inom takläggning måste slutföra sitt projekt inom en given tidsram, är det nödvändigt att du kan hantera din tid väl. Denna färdighet hjälper dig att tillhandahålla korrekta tidsuppskattningar till kunder och hålla dina projekt enligt schemat.
Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

Vi hoppas dessa tips kring hur man blir takläggare var till stor hjälp!