Hur du håller ekorrar borta från ditt tak

Ekorrar är ett av de mest besvärliga skadedjuren du kan ha på ditt tak. De lämnar nötter efter sig och kan till och med försöka para sig i eller på ditt tak – båda dessa saker kan orsaka enorm skada ifall du inte är proaktiv.

Men du kanske undrar hur man håller ekorrar borta från taket? De är smidiga små rackare som inte har något emot att kasta sig från något närliggande föremål till ditt tak. Hemligheten är att ta bort allt som lockar ekorrarna i första hand.

Vad lockar ekorrar till tak?

Om ekorrar besöker ditt hustak är det något som lockar dem till ditt hem i första hand. Ekorrar behöver tre saker som kan föra dem till ditt tak:

1. Mat

Ekorrar kan använda ditt tak som sin personliga middag om du har en matkälla i närheten. Så hur stoppar du ekorrar från att äta på ditt tak?

Att ta bort matkällan kommer att skicka ekorrarna till nästa gård för att njuta av sin måltid där borta istället.

Om du har ett högt träd som tappar nötter eller annan mat ekorrar gillar (på ditt hustak) bör du klippa av eller trimma grenarna och ofta även rensa skräpet från taket.

Se även  Hur man går säkert på ett tak utan att halka

Om du satt upp fågelmatare, se till att de är närmare ett högt träd eller ett staket än ditt hem. På så sätt kommer ekorren att använda trädet eller staketet för att gömma sig från rovdjur medan den äter istället för att använda ditt tak.

Alternativt kan du installera ekorrskydd på din fågelmatare för att hindra dem från att lyckas äta där över huvudtaget.

2. Parningsområden

Ekorrar måste skapa ett bo för sina bebisar. Ekorrar kan se ditt tak som en perfekt boplats, speciellt om du har luckor i din träskiva bakom dina takrännor.

När de väl är inne i en bostad kan en ekorre tugga upp din vindsisolering för att använda som bomaterial.

För att stoppa ekorrar från att para sig i ditt tak, låt en takläggare fixa eventuella luckor i ditt tak, byt ut eventuella ruttna brädor och installera en skorstenshatt om ekorrarna använder sig av den för att ta sig in.

Se också till att fixa eventuell isolering som ekorrarna eventuellt rivit upp.

3. En flyktväg från rovdjur

Ibland är ditt tak bara en motorväg som ekorrar använder för att snabbt komma bort från rovdjur. Ändå kommer frekvent ekorrtrafik på ditt tak inte att hjälpa livslängden. Så du måste skära av ekorrens väg till ditt tak, som vanligtvis är från närliggande träd.

Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

Den enkla lösningen är att klippa tillbaka träden tills det är för långt för ekorrarna att hoppa.

Naturligtvis kan ekorrar också använda ditt fastighetsstängsel för att klättra upp på ditt tak, och du kan inte trimma tillbaka ditt staket. Däremot kan du installera ekorrskydd där staketet möter ditt hem, vilket borde blockera deras väg.

Oavsett anledningen till att ekorrar finns på ditt tak, är det viktigt att stoppa dem snabbt innan de gör någon skada på ditt tak.

Allting vi skriver om på vår blogg handlar om att förebygga skador på ditt tak innan problemen tillåts växa sig så pass stora att det blir alldeles för kostsamt.