Är plåttak säkra vid blixtnedslag?

Även om du i allmänhet bör undvika metallföremål i åskväder, behöver du inte oroa dig för att ditt plåttak drar till sig blixtar. Faktum är att det faktiskt är säkrare för blixten att träffa ett plåttak än ett papptak.

Med andra ord är det bara en myt att plåttak inte skulle vara säkra vid blixtnedslag. Så, hur började den här myten från första början – och hur erbjuder ett plåttak extra skydd mot blixtnedslag för din villa?

Blixtmyten

På ytan är det rimligt att oroa sig för att blixten slår ner i ett plåttak. Metall är en stor ledare av elektricitet. Men blixten är mycket specifik elektricitet, eftersom den alltid söker den bästa vägen till marken.

Det är därför blixten riktar sig mot träd som är mitt på ett öppet fält; de är den närmaste vägen till marken.

Ett plåttak är inte jordat, så det är osannolikt att blixten väljer det som den bästa vägen till marken. Men precis som alla andra tak är plåttak utformade för att ta alla potentiella blixtnedslag ner till marken utan att skada de boende i hemmet.

På stora byggnader kan du ha en blixtledare speciellt utformad för att säkert släppa ut eventuella blixtar i marken om de slår ner. Dessa stavar är av metall, men de lockar inte heller till blixtar.

Se även  8 faktorer att tänka på när du väljer takmaterial

Hur plåttak är mer skyddande under blixtnedslag

Du är relativt säker från blixtnedslag när du befinner dig under ett tak av något slag. Men plåttak erbjuder några små fördelar gentemot andra takmaterial.

Eftersom metall motstår passage av elektricitet mindre än andra material, kan plåttak faktiskt bidra till att minska skadorna på byggnaden från blixtnedslaget. Dessutom, eftersom plåttak inte är brandfarliga, kommer taken inte att fatta eld från blixtnedslaget, till skillnad från vissa andra takmaterial.

Andra myter om plåttak

Blixtnedslag är inte det enda som folk missförstår om plåttak. Många av våra missförstånd härrör från hur vi förväntar oss att metallen ska bete sig över huvudtaget.

Vi vet att den leder blixten, att den kan vara högljudd när den träffas och att den rostar. Men plåttak beter sig inte exakt som den metall vi möter i vardagliga hushållsföremål.

Medan du vet att metallen på andra utomhusföremål, som utemöbler, snabbt rostar, behandlas plåttak specifikt för att skydda det från effekten av oxidation (och från andra miljöeffekter). Detta är samma beläggning som ger plåttak dess färg.

Du kan också tänka på plåttak som tunt och tunt. Plåttak är faktiskt gjord av mycket tjock metall, vanligtvis av hög kvalitet. Det är till exempel betydligt mer hållbart än metallen du hittar i dina bestick.

Se även  9 viktiga tips om takunderhåll som får taket att se nytt ut

Du kan bli förvånad över hur plåttak fungerar ifall du väljer att läsa på om det.

Om du har frågor om plåttak i allmänhet eller ditt egna tak i synnerhet är det klokt att ta kontakt med de lokala takläggarna i din stad och diskutera dina problem med dem.