Hur man väljer ett tak för höst- och vinterväder

Vintermånaderna har ett brett utbud av väderförhållanden, från snöstormar och skyfall till torra och kyliga temperaturer.

Villaägare och fastighetsägare måste vara medvetna om de krav som ställs på tak för att säkerställa att byggnader är säkrade och skyddade mot dåligt väder.

Nedan följer några taklösningar för 2 olika väderförhållanden som är vanliga under vintern (och hösten) i Sverige.

Snö och genomträngande is

Den bästa typen av taksystem för snö och is är ett sadeltak. Snedtak är den vanligaste typen av tak, och den mest synliga när man närmar sig en byggnad.

När snö och is smälter gör detta takalternativ det lättare för is och slam att ta sig bort från taket, vilket minimerar risken för vattenskador.

Många materialalternativ finns tillgängliga för lutande tak, inklusive metall, skiffer, takplattor och tegel. För områden med tung snö och is – som i den norra delen av Sverige – kan det vara mest fördelaktigt att använda metall på grund av dess hållbarhet och motståndskraft mot snö- och isskador.

En mängd olika metallalternativ finns tillgängliga, såsom kallvalsat stål, målat aluminium, zink eller koppar. Lokala väderfaktorer, estetiska önskemål och kostnad kommer att vara avgörande faktorer för er vid val av metall.

Se även  Är plåttak säkra vid blixtnedslag?

Ett av de viktigaste besluten att fatta för ett lutande tak är underlaget eftersom det kommer att påverka hållbarheten hos taksystemet.

Kallt regn och hårda vindar (vanligt i Göteborg)

För väder som kraftigt regn och hård vind fungerar både platta och lutande tak bra. Varje typ har dock fördelar och nackdelar. En fördel med ett platt tak är att det bättre kan motstå starka vindar jämfört med ett lutande tak; även om platta tak kan vara mer benägna att läcka vatten efter kraftigt regn.

Snedtak kan ha problem med att material skalar bort eller till och med att hela taket lyfts och lossnar från strukturen under hårda vindar (i extremfall).

Även om lutande tak dräneras snabbare, vilket minskar risken för vatteninträngning i din villa, är platta taksystem mer praktiska för större spännvidder på grund av de tillhörande kostnaderna och estetiska överväganden. Det kritiska problemet med alla platta tak är att se till att alla sömmar/varv och genomföringar är vattentäta.

Estetiska frågor kommer att spela en viktigare roll vid valet av lutande taksystem. Kakel, skiffer, shingel och metall kan vara utmärkta alternativ.

Underlag är en betydande del av ett sadeltak. 

Många utmärkta material finns tillgängliga för system med platta tak. Beroende på klimat och potentiella väderförhållanden kan olika typer av tillgängliga system vara mer lämpliga. Alternativen inkluderar PVC (polyvinylklorid), TPO (termoplastisk polyolefin), EPDM (etylenpropendienmonomer), APP (ataktisk polypropen) eller SBS (styren-butadien-styren) modifierad bitumen, SPF (spraypolyuretanskum) och andra typer av rullprodukter.

Se även  Vädrets påverkan på shingeltak

Initialkostnad, hållbarhet och lämplighet för lokala klimatförhållanden är de primära faktorerna när man överväger vilken typ av platt taksystem som ska installeras.