19 frågor att ställa din takläggare

Som takföretag i Göteborg och Stockholm har vi fått en del frågor med åren. När det kommer till takinstallationer eller till och med takreparationer måste du ha förtroendet för att dina takentreprenörer klarar jobbet.

Därför måste du ställa rätt frågor. Om du inte vet vilka frågor du bör ställa har vi samlat all vår kunskap (och pratat med alla våra takentreprenörer) för att diskutera alla takfrågor och svar du behöver för att få till ditt drömhem.

1. Hur länge har företaget varit verksamt?

Det är värt att kolla upp hur länge företaget du tänkt etablera för takläggning har varit etablerade i branschen för att bedöma deras erfarenhet, rykte och kunskap.

Till exempel, om de har varit verksamma i över 20 år (likt många företag vi valt att samarbeta med), kan du vara säker på att de är erfarna och pålitliga. Om det är en relativt ny takentreprenör, kanske du vill kontrollera omdömen på webben först för att säkerställa att de faktiskt är kapabla att slutföra jobbet fackmannamässigt.

2. Har företaget en försäkring?

En av de vanligaste frågorna företag som sysslar med takläggning får är huruvida företaget har en försäkring. Se till att företaget är försäkrat och medarbetarna likaså – om en entreprenör mot all förmodan skulle råka ut för en olycka på din fastighet. Allmänt ansvar avser eventuella skador på din egendom under projektets gång.

3. Har de kundomdömen?

Kundrecensioner är avgörande för att välja rätt takentreprenör för ditt hem. Att läsa andra recensioner och diskutera med tidigare kunder kan ge en värdefull inblick i vilken typ av företag det är, ifall jobben är klara inom den angivna tidsramen och vad notan kan landa på kostnadsmässigt.

Se även  Lär dig mer om ditt villatak - ställ rätt frågor

Alla företag vi valt att samarbeta med vad gäller takläggningar har alla 5 av 5 stjärnor i genomsnittligt omdöme.

4. Använder de sig av underleverantörer?

Vissa takentreprenörer kan anlita underleverantörer för att utföra arbetet. Även om många inte kommer att uppleva problem med företag som gör det, kan detta vara ett varningstecken.

Det finns ingen garanti för hur bra underleverantörerna faktiskt är och att du får en chans att läsa omdömen om det företaget i sin tur – särskilt om de inte är relaterade till företaget du ursprungligen valt för din takläggning.

5. Finns det olika betalningsalternativ?

I vissa fall kan ett större takbyte visa sig vara väldigt kostsamt – särskilt om det är en oväntad kostnad för dig och din familj. Tak kan drabbas av irreparabel skada under dåligt väder, vilket leder till att du blir tvungen att kalla in proffs.

Om detta händer, välj ett företag som erbjuder flexibla betalningsmetoder för att säkerställa att du inte överskrider budgeten utan att få bästa möjliga tjänst.

Du kan läsa mer om vad det kostar att byta ett tak här borta.

6. Kostar det att få en offert?

Om du måste betala för en första offert på ditt tak är detta en omedelbar röd flagga och sannolikt inte ett företag att anlita. Ansedda företag i Sverige idag bör kunna besiktiga din fastighet och lyssna på vad du behöver innan du blir tvungen att betala.

Hos oss kan du alltid få en gratis offert på en takläggning, något som är väldigt uppskattat av våra kunder.

7. Kommer de att undersöka villan innan offert lämnas?

Efter vår punkt ovan – och en av de vanligaste frågorna och svaren – måste du kontrollera om entreprenörerna verkligen kommer att besöka exempelvis villan innan de tänkt påbörja jobbet.

Även om du bara behöver mindre takreparationer bör du alltid förvänta dig ett besök av din fastighet och en inspektion innan de lämnar offert för jobbet.

Om de inte vet vad de arbetar med, hur kan de då prissätta jobbet korrekt?

Se till att takläggaren besöker din villa eller fastighet först innan de lämnar offert.

Se även  Fördelar och nackdelar med plåttak: Allt du behöver veta

8. Lämnar de garantier på taken de lägger?

Var noggrann med att få information om deras garantier för taken de lägger innan du går vidare. Medan de flesta takentreprenörer kommer att slutföra jobbet till en hög kvalitet, kommer långt ifrån alla att göra det. Om något går fel måste du se till att du är täckt för att få skadan åtgärdad.

Många takläggare i Sverige erbjuder (minst!) en 10 års garanti på sina tak. Det är numera normen.

9. Använder de premium-material?

Eftersom våra takentreprenörer har arbetat i branschen i många år är vi stolta installatörer av många byggmaterial. Men det är långt ifrån alla som använder sig av premium-material vid takläggningar.

Ställ många frågor kring valet av material inför valet av din takläggning och säkerställ att kvalitén är hög inte bara på den utförda tjänsten men även materialet förstås.

10. Kommer de att skydda min trädgård?

Att lägga ett helt nytt tak kan orsaka en röra du sent kommer glömma (du skulle bli förvånad över hur mycket det faktiskt behöver städas).

I huvudsak handlar projektet om att ta bort det gamla taket, mycket rörelse och ännu mer takmaterial. Om du har spenderat tid på din trädgård, till exempel, fråga om det är möjligt att exempelvis skydda området under takinstallationen.

11. Hur är det med mina takrännor?

För att bygga vidare på punkten ovan måste du kontrollera att företaget du tänkt anlita kommer att ta väl hand om dina takrännor. När ett tak ska installeras är det givet att de kommer att vara stegar inblandade längs vägen.

Stegar som lutar rakt mot rännan kan orsaka potentiellt kaos för din dränering. Även om du kanske går iväg med ett nytt tak, måste du skaffa nya hängrännor ändå – så fråga alltid i förväg och se till att de är försiktiga med dina takrännor för guds skull!

12. Tar de bort det gamla taket?

Som standard hos oss och våra takentreprenörer tar vi alltid bort det gamla taket vid montering av nytt tak – hur ska vi annars få på det? Det finns dock vissa företag som kan lägga till en (överraskande) avgift för att göra det.

Dubbelkolla att man faktiskt tänkt ta bort det gamla taket och inte bara tänkt reparera ditt tak ytligt.

Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

13. Hur är det med eventuella skador på ruttet trä under taket?

När det kommer till att riva upp ett gammalt tak kan du ofta hitta skador på plywooden under. Om så är fallet, fråga vad som ska göras i det här fallet. Finns det några extra kostnader för att ta bort alla skador och se till att det är säkert att fortsätta med arbetet?

14. Kommer du att röja stigar varje natt?

Som nämnts ovan kan ett komplett takbyte eller till och med takreparation leda till att en mängd material kommer in från din dörr. Entreprenörerna måste städa efter sig och se till att försöka hålla alla vägarna fria för att undvika skador på deras egna team eller för er som bor i huset.

15. Görs presenning och täckning i slutet av varje arbetsdag?

I likhet med ovanstående fråga måste du se till att de skyddar din egendom under den period de arbetar på ditt tak.

Om projektet förväntas ta en vecka måste de täcka ditt exponerade tak för att se till att du inte lider av yttre skador – särskilt i områden som lider av dåliga väderförhållanden som exempelvis Göteborg med sitt fantastiska regn.

16. Kommer jag att ha en kontakt på företaget?

Det är viktigt att ha kontakt med någon på företaget som inger förtroende både före och efter taket läggs.

Det sista du vill är att bli lämnad i sticket när man börjar byta ditt tak.

Företag som är seriösa ger dig alltid en kontakt på företaget som håller dig i handen genom processen.

17. Har företaget en fysisk adress?

Om du längre fram har problem med ditt nya tak, kontrollera om företaget du tänkt anlita har en licensierad adress som du kan besöka för att diskutera eventuella problem eller problem med takunderhåll.

18. Hur lång tid tar det?

Fråga alltid angående den förväntade tiden ett jobb kan tänkas ta – oavsett om det är mindre takreparationer eller en komplett installation av ett nytt tak som gäller.

Om företaget undviker dina frågor kan du behöva fråga varför. Du kan också använda vittnesmålen för ytterligare grävning och kontrollera om några tidigare kunder uppgav att projektet löpte över dess ursprungliga deadline.

19. Några andra osynliga problem?

Alla tak är inte skapade likadana, så det kan finnas dolda problem som uppstår när jobbet väl kommit igång. Ha ett ärligt samtal med dina takläggare och fråga om de förutser några problem som kan medföra extra kostnader, eller som gör att projektet kan komma att pågå lite längre än först trott.

I slutändan måste du känna till de vanligaste frågorna att ställa din takläggare innan du fattar ditt beslut.

Vi hoppas det här inlägget har varit till stor hjälp. Lycka till!

Som takläggare i Göteborg och Stockholm har vi många års erfarenhet av att lägga grymma tak för våra kunder som inte kan bli annat än nöjda. Du kan fylla i formuläret här borta för att få ett gratis offertförslag. Alternativt kan du ta en titt på våra taktjänster för att se vad vi kan erbjuda.