Varför du vill reparera ditt tak innan vintern kommer

Det finns inget värre än ett skadat tak; våra erfarna takläggare kan intyga detta. Ett skadat tak kan leda till en mängd problem – från att det börjar läcka in vatten i hemmet, ökar risken för fukt och till och med öka dina uppvärmningskostnader.

Hemförbättringar kan vara långt ifrån ditt sinne eftersom vi är på väg mot vintern och nätterna har blivit allt mörkare. Men om du redan har märkt de tydliga tecknen på takskador, föreslår vi en takreparation innan det blir kallt. Annars kommer dina problem sannolikt att dessvärre öka avsevärt.

1. Takpannor kan falla

Du kanske inte har upptäckt de tidiga tecknen på att du behöver en akut takreparation, men nu är vintern här.

Om dina takpannor har börjat rulla ihop sig, lossna och vara särskilt nära att falla av – måste du vända dig till proffsen omedelbart. Men skulle du inte upptäcka skadan, eller ännu värre, ignorera den; kan du få betydligt större problem med tiden.

Kraftig snö och vind kan ganska lätt lossa lösa takpannor och utsätta din familj, besökare och grannar för fara.

Se även  Kan man byta tak på vintern?

Våra erfarna takläggare erbjuder akuta takreparationer för att ersätta eventuella lösa, spruckna eller saknade tegelpannor. Även den minsta skada på takpannor kan bli betydligt värre under vintern, vilket ger dig ett allt mer dyrare tak att reparera.

2. Kyla förvärrar takläckage

Tecknen på en takläcka är en nödsituation, oavsett väder. Skulle du upptäcka de första tecknen på en takläcka på vintern kommer våra takläggare ut till din villa så snart som möjligt och försöker åtgärda det omedelbart.

Det betyder absolut inte att akuta takreparationer upphör på vintern. Långt ifrån. Mindre takläckor kan dock förvärras under vintern – det är poängen.

Vänta inte tills det blir kallt om du redan har upptäckt en läcka – särskilt om området du bor i väntar snöfall. Att vänta kan potentiellt kosta dig betydligt mer än vad det hade behövt göra.

Ett tak av god kvalitet isolerar ditt hem bättre från kalla temperaturer och minskar risken för fukt.

3. Ökade värmekostnader 

Hand i hand med vintern kommer ökade värmeräkningar, i synnerhet i Sverige år 2022.

Men om du har märkt att räkningen ökar avsevärt och du inte är säker på varför, kan ditt tak vara problemet.

Tyvärr kommer du troligen att inse problemet först under vintern. Men när du väl gör det måste du kontakta lokala takläggare så snart som möjligt. Den utströmmande värmen tyder på problem med din värmeisolering i taket, och det är viktigt att få kontroll över isoleringen innan vintern slår in. Annars kan dina värmekostnader öka onkontrollerat – vilket ingen i Sverige har råd med just nu i stort sett.

Se även  Lär dig mer om ditt villatak - ställ rätt frågor

4. Skorstensskador kan förvärras

Även om takreparationer på vintern fortfarande är tillgängligt hos våra takläggare, kan kyla leda till ytterligare skador på redan sårbara skorstenar.

Det är därför viktigt att du inte glömmer din skorsten, eftersom den ständigt utsätts för dåligt väder och kan försämras med tiden. Om du är orolig eller vill få skorstenen kontrollerad, kontakta våra takläggare.

Vi kommer att undersöka skorstenen för sprickor och löst puts, som kan försämras ytterligare vid skyfall och kraftiga vindar. Om du är tveksam, få det kontrollerat så snart som möjligt.

Mer information om våra skorstenstjänster hittar du här.

5. Tilltäppta takrännor blir ett problem

Tilltäppta takrännor kan vara en mardröm för villaägare och bidra till ytterligare problem, vilket resulterar i eventuella takreparationer på vintern.

Löv som faller från träd kan samlas i takrännorna. På samma sätt kan kraftigt regn leda till ytterligare stopp.

Detta, i synnerhet, kan leda till att vattnet svämmar över och tar sig in i taket.

Naturligtvis kommer is också som en naturlig följd av att temperaturerna sjunker – så vi rekommenderar starkt att du kontrollerar dina takrännor före vintern kommer.

6. Takpannor tar längre tid att täta

Våra takläggare har reparerat tak i alla möjliga förhållanden – vi måste nästan alltid räkna med lite regn i regionen.

Se även  Hur ett nytt tak kan hjälpa dig spara pengar på skyhöga elpriser

Men takpannor tar längre tid att täta på vintern. Takpannor kräver ett specifikt temperaturintervall för att täta ordentligt och säkerställa att taket installeras i toppskick. Men kylan kan göra att det tar längre tid för takpannorna att täta, vilket kan öka tiden som behövs för takreparationen.

Innan vi tar på oss ett nytt projekt kommer våra takläggare att besiktiga din villa och ge dig en uppskattning om hur lång tid projektet sannolikt kommer att ta. Våra takläggare kommer också att dela med sig av råd om takunderhåll och hur du håller ditt tak i kvalitetsskick efter att taket är lagt.

I slutändan tar takreparationer på vintern nästan alltid längre tid än vad de gör på sommaren. På samma sätt kan ogynnsamt väder visa sig vara farligare och mer arbetsintensivt för takläggare.

Men om du behöver en akut takreparation nu under vinter ska du veta att våra takläggare har kompetensen, erfarenheten och de nöjda kunderna för att hjälpa just dig med ditt tak.

Du kan komma i kontakt med vårt team och begära en kostnadsfri offert här borta.