Hur man går säkert på ett tak utan att halka

Som vi nämnt tidigare rekommenderar vi inte att man försöker sig på att gå upp på sitt egna tak, i synnerhet inte i syfte att utföra några reparationer själv.

Dels för att du sätter din hälsa i livsfara, men även för att försäkringsbolagen inte ser glatt på att man utför egna reparationer på sitt tak.

Bestämmer du dig trots detta för att ta dig upp på ditt tak är det här enda inlägget du behöver läsa. Målet är att lära dig hur man säkert går på ett tak utan att halka.

Om du räknar med att gå på ditt tak för att byta takshingel, rengöra takrännorna, hänga upp semesterlampor eller av någon annan anledning, är det viktigt att göra det på ett säkert sätt så att du inte skadar dig allvarligt i processen.

Om du inte är säker på vad som är det säkraste sättet att gå på ditt tak är vi här för att hjälpa dig. Vi kommer att titta på flera saker du bör ha i åtanke för att se till att du återvänder från din resa på taket utan att någon allvarlig incident inträffar.

Säkert är det enskilt viktigaste av allt, med andra ord.

8 tips för hur man går säkert på ett tak

1. Ha rätt klädsel

Det första du bör se till innan du klättrar på någon stege är att du bär rätt klädsel. Dina kläder måste vara åtsittande utan att något hänger ner som kan få dig att snubbla eller fastna på något oväntat.

Se även  Varför du vill reparera ditt tak innan vintern kommer

Vi rekommenderar att du knyter upp löst hår eftersom du aldrig vet vad det kan fastna i som kan få dig ur balans.

2. Ordentliga skor

När du är på taket är det ytterst avgörande för din säkerhet att bära rätt skor.

Skor med en halksäker sula är perfekta för någon som tänkt lägga eller bara klättra upp på ett tak. Det är inte rekommenderat att använda sig av vanliga sportskor med gummisula.

3. Säker stege

Vår erfarenhet är att alltför många människor klättrar upp på sitt tak med en stege av dålig kvalité som är flera år gammal. Att stiga på och av stegen är ett av de farligaste stegen när man går på sitt tak.

Vi rekommenderar att du regelbundet inspekterar din stege för tecken på slitage eller skador varje gång du använder den. Vi rekommenderar också att du använder en bred bas, så att du har mer stabilitet.

Se alltid till att du säkrar båda fötterna på din stege innan du klättrar och klättra aldrig utan att någon håller stegen åt dig. Detsamma gäller när du kliver ned från ditt tak.

4. Taksele

En taksele är en bra idé för alla att bära när de går på sitt tak, och de är inte allt för dyra att köpa. Dessa selar spänns runt dina ben och armar och binder dig till ditt tak med ett rep.

Se även  Hur ett nytt tak kan hjälpa dig spara pengar på skyhöga elpriser

Du säkrar den andra änden av repet med flera skruvar och det tål lätt vikten av en människokropp. Om du halkar och ramlar kommer takselen att förhindra att du faller till marken.

5. Klart tak

När du väl är på taket är det första du bör göra att inspektera det för skräp och andra potentiella faror som kan finnas.

Ta alltid bort föremål som löv och skräp från ditt tak, så att du inte glömmer dem. Om du har ett platt tak rekommenderar vi att du sopar det regelbundet för att undanröja eventuella faror.

Om det finns snö på ditt tak är det viktigt att ta bort den helt innan du klättrar på förstås.

6. Rätt väder

Att arbeta i fint väder är oerhört viktigt. Det är därför vissa takläggare bestämt aldrig lägger tak under framför allt hösten.

Det är aldrig en bra idé att gå på taket under regn eller snöstorm eftersom det kan bli extremt halt på ett ögonblick. Vi rekommenderar att kolla vädret och bara gå på taket när det är klar himmel och ingen risk för regn eller snö.

7. Arbeta med en partner

Vi rekommenderar endast att gå på ditt tak när det är någon med dig som kan hålla i stegen och få hjälp om du behöver det.

Se även  8 faktorer att tänka på när du väljer takmaterial

Om du klättrar ensam och du ramlar kan det gå obemärkt förbi och du kanske inte får den läkarvård du behöver. En medhjälpare kan också hjälpa dig att skicka förnödenheter samt verktyg upp och ner om de är inom räckhåll.

8. Ta med dig förnödenheter

Om möjligt, se till att du tar med dig allt när du klättrar upp på taket första gången, speciellt om du inte har en partner som hjälper dig eftersom du inte vill göra några extra turer upp och ner för stegen.

Som vi nämnde tidigare är det att stiga på och av stegen när du är på taket den farligaste delen av att gå på ditt tak (vilket många inte vet), och ju mindre du behöver göra det, desto bättre.

Säkerheten kommer alltid först

När du går på ditt tak kan tipsen ovan hjälpa dig att hålla dig säker medan du gör det du behöver göra. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att arbeta med en partner som kan få hjälp om du behöver det.

Att ha någon på marken är lika viktigt som att bära bra skor i vårt tycke. Vi rekommenderar också starkt att köpa en stege med en bred, stabil bas.

Stort lycka till med din takläggning!