Shingeltak eller plåttak: fördelar och nackdelar

Ett tak – som utan tvekan är den viktigaste ytan i hela ditt hem – tål den mest direkta väderexponeringen och spelar den största rollen för att skydda dig och din familj från väder och vind.

Taket blockerar regn, vind, hagel och snö. Det fångar också upp det mesta av solljuset och hjälper till att ge isolering för att hålla huset varmt på vintern och svalt på sommaren. Med en så viktig roll i ditt hems funktion är det viktigt att du har ett tak som inte bara ser bra ut, utan ett som också fungerar bra under stress.

Att ha ett skadat tak kan bli dyrt på fler sätt än bara reparationskostnaderna. Själva takreparationen kanske inte är billig, men det bleknar vanligtvis i jämförelse med den sekundära skadan som görs på dina andra föremål.

Ett läckande tak kan lämna dina möbler och ditt golv förstört – och till och med orsaka skada på din elektricitet om du skulle ha otur.

Med detta i åtanke värdesätter de flesta husägare ett taks hållbarhet framför allt annat och när man väljer mellan shingel och plåt kan det beslutet vara svårt att ta.

Företag som endast producerar shingeltak hävdar förstås att deras tak inte bara är billigare, utan också håller längre.

Å andra sidan gör tillverkare av plåttak samma påstående och pekar på ett överlag starkare material som kommer att hålla längre än hemmet.

När det kommer till kritan finns det fördelar och nackdelar med båda typerna av tak, och i slutändan kan din budget faktiskt vara den avgörande faktorn.

Shingeltak – Det billigare alternativet

Traditionellt sett har shingel varit utgångspunkten för takmaterial för bostadsbruk, och fram till nyligen skulle det vara konstigt att föreslå något annat.

Se även  Hur många stuprör behövs på ett tak?

Även om shingel är mycket tungt, är kostnaden för material och installation vanligtvis mycket låg jämfört med andra alternativ, vilket är det bästa försäljningsargumentet. Dessutom kan shingel komma i en mängd olika stilar, så den passar bra på de flesta hus.

En unik egenskap hos shingeltak är att det faktiskt inte är alltför svårt att göra takläggningen till ett gör-det-själv-projekt. Detta kan locka den mer vågade husägaren som spara pengar genom att själv utföra stora delar av jobbet.

Om du lär dig hur du korrekt installerar den här typen av tak, snarare än att behöva betala för reparationer om de skulle behövas, kan du lika gärna klättra upp på taket och göra det själv.

Sammantaget är shingel förvisso det billigare alternativet för takläggning, men i vissa fall kan de hålla i 25 år eller till och med mer.

Plåttak – Dyrt men kan ha en livslängd på över 50 år

Även om de har använts i kommersiellt och industriellt bruk under en tid, är det först nyligen som bostadsmarknaden verkligen har anammat plåttak.

Det var en tuff start till en början, för verkligheten är att billiga plåttak är just det; billiga. Lyckligtvis för potentiella köpare har ett kvalitetsplåttak faktiskt många fantastiska egenskaper, inte minst deras extrema livslängd.

I de flesta fall håller ett plåttak drygt 50 år, mycket längre än något shingeltak. Dessutom, om du inte köper den billigaste plåten du kan hitta, erbjuder dessa tak överlägset bäst skydd mot väder och vind.

Se även  Lär dig mer om ditt villatak - ställ rätt frågor

Ett av deras mer unika försäljningsargument är att plåttak också kan formas till nästan vilken takdesign du än kan tänka dig, och kan till och med göras för att imitera bältros.

Sammantaget är plåttak ett mycket bra och pålitligt alternativ, men deras akilleshäl ligger i priset. Även ett billigt plåttak kommer att kosta lika mycket som dyr shingel och de flesta vill inte nöja sig med den billiga plåten. Om du har möjlighet att budgetera för det, kan ett bra plåttak verkligen vara ett bra alternativ för ditt hem.

Huruvida ett plåttak är den bästa typen av tak för ditt hem är endast något du kan svara på, relativt sett till din budget och platsen du bor på.

Shingeltak eller plåttak: Jämförelsen

När det kommer till livslängd kommer du att ha svårt att hitta ett tak som håller längre än ett välgjort plåttak. Dessutom kan dessa plåttak komma i en mängd olika stilar och färger, vissa till och med ser ut som shingeltaken som är så populära.

Å andra sidan kan dessa högre plåttak kosta två, tre eller till och med fyra gånger så mycket som deras shingelsyskon.

För de som vill skaffa billigare plåttak har det också förekommit fall av dålig prestanda under kraftig vind och regn eller snöiga förhållanden, vilket kan vara ett problem beroende på vädret där du bor.

Se även  7 tecken på en dålig takläggare

Dessutom kommer dessa billigare plåttak ofta att låta ägarna höra varenda droppe regn, och kan se rent ut sagt fula ut ovanpå ett hem.

Trots detta, om pengar inte är några problem – finns det massor av designer som ser ganska attraktiva ut och erbjuder inte bara överlägsen prestanda under extremt väder utan också en bekväm och tyst känsla inne i själva hemmet.

Sammanfattningsvis handlar egentligen allt om valet mellan pris och livslängd. De flesta shingeltak bör hålla under din ägandetid, men om du är orolig för att huset ska behöva utstå extremt väder och vill ha ett annat utseende kan plåt vara rätt väg att gå.

Tänk bara på att ett plåttak av hög kvalitet kommer att kosta dig betydligt mer pengar.

Vilken typ av tak är bäst?

Beroende på väderförhållandena i ditt område och din budget kan svaret på denna fråga vara annorlunda. Å ena sidan är plåt starkare överlag, men de billigare plåttaken kommer att vara mer benägna att få vind- och hagelskador än sina motsvarigheter i shingel.

Å andra sidan kommer shingel nästan alltid att vara billigare än plåt, och i vissa fall kan den hålla långt över de 20 eller 30 års garanti som följer med dem.

I slutändan är de faktorer som påverkar de flesta köpares beslut kostnaden och presentationen. Den krassa verkligheten är att om pengar inte är något problem, kommer plåt att vara det långvariga och bättre valet.

Om du dock måste hålla dig inom en budget, låt inte påståendena från dessa företag specialiserade på plåttak avskräcka dig; shingeltak är fortfarande ett gediget takalternativ.